Sprängt var det här!

I torsdags var det sprängning inplanerat, men det gick inget vidare. Berget var "ruttet" och istället för att brytas sönder i mindre bitar blev det bara några långa sprickor, en hel dag som gick åt till ingenting med andra ord... Vår markläggare Micke ordnade så att en annan sprängare (med behörighet att smälla lite starkare grejer) skulle komma dit på söndag. Direkt efter byggstartmötet på fredag morgon så lyckades Micke också att med väldigt kort varsel få fatt på en besiktningsman för besiktning av grannhuset samma eftermiddag, och jag lyckades får tag på en nyckel till grannstugan. Det var skönt att alla bitar föll på plats! 
 
I fredags var det som sagt byggstartmöte med de flesta av de entreprenörer som ska vara delaktiga i bygget. Det var ett ganska intensivt möte där flera konversationer uppstod på olika håll runt bordet, ett ordnat kaos på något vis. Det kändes dock som alla visste vad de skulle göra och sammantaget ett gäng kunniga människor. Det upptäcktes några viktiga detaljer kring bla ventilation som felade på byggritningarna som Fiskarhedens konstruktörer genast fick korrigera.
 
På lördag morgon bestämde jag och Mikael oss för att ta ner ytterligare ett träd som stod lite nära vägen. Jag vet att jag sagt att vi fällt färdigt, men man ska aldrig säga aldrig... På det här viset så får vi också de 5 meter på bredden som behövs för att få ner huspaketen. 
 
Så här såg det ut i april innan vi började fälla träd vid vägen:

Och så här ser det ut nu:

På lördag var det en väldigt solig och fin dag. Vi tog oss ett dopp, det första utan bastu innan och det kändes faktiskt inte alltför kallt, termometern visade 19 grader. Till kvällen grillade vi lax ute på bryggan, en helt underbar kväll!
 

Hela söndagen gick åt till sprängjobb, men resultatet denna dag blev till skillnad från torsdagen mycket lyckat. istället för en bergknall som stack upp lite grann blev det massor av kubik med sprängsten. Mycket av sprängstenen kommer markentreprenören att lägga som bärlager i en del av tomten som är lite sank. Så alla massor måste inte transporteras iväg utan de kommer till nytta på plats. Mikaels föräldrar kom ut till Valsan och var med vid första sprängningen på fm och Elin och Sebbe kom ut lagom till sista sprängningen på em. Totalt tre sprängningar behövdes, men vid varje sprängning var det flera laddningar som fyrades av. Eftersom det blev en hel dag för både mig, Mikael, Micke (markentreprenören) och Jens (grävmaskinist) så bjöd vi på lite lunch, grillad korv och makaroner. Det funkar rätt bra att laga mat även under enkla förhållanden, men man får inte ha så stora krav på maten förstås :-)
 

Hade tänkt avsluta med en bild på hela gänget som sammanstrålade i Västerås i torsdags, men eftersom det där med "bilder direkt ur verkligheten" inte alltid blir så lyckat så avstår jag från att publicera någon bild, vill ju inte göra mig osams med mina yngre systrar, bror och syskonbarn :-) Nästa gång får det bli en uppställd bild med ett "omelett" innan jag knäpper :-) I vilket fall som helst var det himla trevligt att vi dalfolk gjorde denna lilla tripp till Västerås för att säga hej till brorsan och heja på Max som rest hela vägen från Helsingfors för att spela i Aroscupen. Hyvä Suomi!
 
 
 
 
 

Lite bilder från idag (mobil blogg)

Vi fick hjälp att ta bort jättestubben från det första trädet som fälldes. Många stora stenar i backen, tur att vi bad om att massorna ska transporteras bort.
 

Bollen ÄR i rullning :-)

Nu börjar det hända saker "på riktigt"!
 
Markarbetet har påbörjats. Grävmaskinen kördes dit på tisdagen:
 
 Och i dag på fm såg det ut så här:
I morgon kommer den del av berget som är framme att sprängas bort. 
 
På fredag är det byggstartmöte med alla som kommer att involveras i byggandet av vårt nya hus i Valsan. Vi kommer att få träffa grund- och byggentreprenörerna, de som ska ansvara för målning och tapetsering och de som ska kakla badrummet. På fredag ska vi också fastställa tidsplanen för bygget. Det känns, ännu en gång, lite smått overkligt att vi satt detta i rullning och att vi faktiskt ska bygga oss ett helt nytt, eget litet hus! "I en röd liten stuga ner vid sjön ska vi bo"  :-)
 
Hörde på nyheternas väderprognos i måndags att det meteorologiskt ännu inte är sommar i Dalarna, inte underligt att jag fryser om fötterna ibland och har fått lov att gå ifrån mina principer om att fötterna ska få vara bara under sommarmånaderna. Även om det för egen del är långt kvar till semester så håller jag tummarna för att värmen kommer med kraft inom kort!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Utsättning och HD-träff

Dom senaste två veckorna har det inte hänt så mycket på Valsan-fronten förutom att kommunen varit och gjort utsättning (det innebär att pinnar satts ut som markerar hörnen på de båda grunderna) och att allt avfall körts bort. Det blir inget jättehus, men lite större åt alla håll och rejält mycket högre än den gamla stugan. Storleken på både hus och garage ser ut att passa fint in på gården, men jag har lite svårt att visualisera det hela och ser med spänning fram emot att byggnaderna ska växa fram, jag får ge mig till tåls till augusti.
 
Om ett par veckor sätts markarbetet igång. På ett ställe finns berg i dagen, vilket innebär att det måste sprängas, övriga stora stenar kan de nog gräva bort.
 
Mikael klippte gräsmattan i Valsan i fredags och i går var jag upp och klippte lite vid vägen. Passade äntligen på att rensa bort grankvistarna i krukorna vid vägen och planterade några Margeriter. Krukorna är snällt uttryckt "inte de vackraste", men jag gissar att de kan ligga lite risigt till med all byggtrafik som snart ska till så de får duga även denna sommar, men till nästa år ska jag införskaffa nya fina krukor.
 
Det har blåst väääldigt mycket den senaste tiden. Häromveckan gick vågorna höga på sjön och vattnet slog in långt på gräsmattan. Vi har nog aldrig upplevt ett sådant blåsigt väder, i alla fall inte så ihållande som det varit. Ena väggen i duschkabinen, som ju numer står utomhus, blåste sönder och granarna böjdes så hårt i vinden att jag trodde de skulle knäckas, men de är bevisligen gjorda av segt virke.

I fredags svängde vi förbi Tyllsnäsudde där HD-Club Swedens distrikt G hade en mc-träff. Vi gick med i klubben i februari då vi besökte mc-mässan, men har inte deltagit i några aktiviteter. Det var jättetrevliga människor och en gemytlig stämning och vädret var just denna kväll både vindstilla och varmt (i alla fall tills solen gick ner). De flesta verkade känna varandra sedan länge men vi nykomlingar blev väl mottagna och kände oss väldigt välkomna. Vi kom dit precis när det beställdes pizza för utköring, så det blev helt annan kvällsmat än planerat. Det var längesedan vi åt pizza, den smakade gott!
 
Vi hade som sagt bara tänkt svänga förbi, men hyrde ett rum på vandrarhemmet istället, Joel och Hanna var snälla och körde ut sängkläder och lite dryck. Frukost intog vi på COOP innan det kring lunchtid var dags för en trevlig mc-tur på ca 8 mil i kortege. Vi tog en läglig paus i Fäggeby just som den värsta regnskuren kom och på hemvägen sken solen en stund. En oplandera men väldigt trevlig tillställning och vi kommer med all säkerhet att delta på fler turer med våra nya "HD-vänner".
 
 
Avslutar med en bild på mina söta galgar som jag fick av mamma i födelsedagspresent, man blir liksom lite glad av dom tycker jag :-)
 
 

RSS 2.0