Lägesrapport

Anledningen till dålig uppdatering är att bygget stått stilla i en vecka, men i dag var det dags för byggarna att komma tillbaka för att få upp innerväggarna.  Nu är rummen på plats och det känns fantastiskt bra :-) Jag har försökt att ta lite bilder men utan vidvinkel blir det tyvärr inte så bra, men jag hoppas ni får en liten känsla av hur det ser ut:

Bilden är tagen från väggen mot sjön. I morgon kommer ytterdörren på plats.  

Bilden är tagen från dörröppningen mellan vardagsrum och hall. Det blåa till höger är golvvärmecentralen som byggs in i väggen. 

Bilden är tagen från väggen där tvättpelare ska stå. Det blir en rökfärgad glasdörr in till bastun. Duschen i smygen blir helkaklad och försedd med en skjutdörr.

Det som är tänkt att visas med den här lite röriga bilden är den sneda väggen i hörnet där spisen ska stå.

Den här bilden är tagen från loftet ovanför köket. Som ni ser är det en härlig rymd i vardagsrummet!

Denna bild är tagen från loftet ovanför hallen. 

Den senaste veckan har jag äntligen målat färdigt (sanning med lite modifikation eftersom fodret runt ytterdörren återstår), det tog längre tid än vad jag trodde och så skönt att det nu är gjort. Mikael ägnade veckan åt att "piffa till" dasset. Det blev jättefint och vi har bestämt att det ska få stå kvar som en extratoalett. 

Blomsterlisten har Mikaels morfar gjort, den satt på den gamla stugan. Återstår att få dit ett rött hjärta på dörren 💟

Bakom tegelplattorna står dunken med "ettan".

På väggen samsas prydnader från gamla utedasset på paradhanddukshyllan (även den tillverkad av Mikaels duktiga morfar Mats) med ett foto på kronprinsessparet :-)

Byggdag 6 och 7

I går blev det klart med all panel utvändigt och idag har även de vita knutarna kommit på plats. Det blir jättefint och ännu finare blir det nog när byggställningen försvinner, men vi är tacksamma att den finns på plats, eftersom det finns en hel del för oss att måla.

Lite skuggig bild från sjösidan

Vi är klara med röd målning av takfoten och ändträ på den grundmålade panelen. Återstår att grundmåla baksidan av vindskivorna och sedan ommålning av allt som i förväg var grundmålat i vitt. Det som tar tid är inte att måla utan det trista jobbet att maskera...

Inomhus pågår arbete med taket. Jag hoppas golvet på loftet också kommer på plats snart, är lite nyfiken på hur det ser ut däruppifrån ☺

Häromdagen köpte vi ett larm från Verisure för både garage och hus, det känns tryggt!
Byggdag 5

En arbetsvecka har gått, den första efter vår semester och den första med byggande av vårt hus i Valsan. Eftersom vi inte ville missa för mycket av bygget har det blivit lite av en mjukstart på jobbet. I dag stämplade vi ut redan vid halv elva på förmiddagen för att åka upp med en smörgåstårta till våra duktiga byggare, lite festligheter hör ju till när taket är klart ☺ Så här ser huset ut nu:

Vy från vägen: Takpannorna på plats.  Ett par steg fattades på takstegen,  de kompletteras senare. I eftermiddags började vi måla undersidan av råsponten röd på den ena gaveln, resten gör vi i morgon, bäst att passa på medan ställningen är på plats.

Vy från sjön: Det stora fönstret har kommit på plats och vi testade att plocka bort spröjsen. Spröjs eller inte i detta fönster är frågan...

Vy innifrån: Bilden är tagen från köket mot vardagsrummet. De två helglasade altandörrarna kommer nog på plats i nästa vecka. Den avbärande balken mitt i huset är ännu inpackad i svart plast.

För en stund sedan satt vi ute på bryggan i kvällssolen och åt upp resterna av smörgåstårtan, nu blir det lite slappa framför tv:n. Trevlig helg! 
Byggdag 3 och 4

Husbyggandet löper på med en rasande fart. Det är så roligt att se allt falla på plats och det kommer att bli jättefint! Igår kom de första fönstren upp och idag återstår endast fönstren i vardagsrum och kök. Takläkten är också på plats och teglet levereras i morgon. 

Vi ansvarar för att ta hand om byggavfallet och har sorterat högar, mittenhögen ska dock inte slängas utan det blir ved.

Annat som ska köras till tippen är vår gamla toalett från gamla stugan. Den har fått tjäna som utedass sedan vi rev. Tyvärr har den fungerat dåligt och en rätt otrevlig "doft" har spridit sig från och till över gården.  Vi köpte därför en begagnad Separett via Blocket som var i fint skick och det blir en mycket bättre dasslösning ☺


Byggdag 2

I morse kom en maskin med kran för att lyfta balkar på plats. Även fönster och glasdörrar anlände och dom passade man också på att lyfta in på gården och på plattan. 


Fönsterna med sned karm ska sitta på kortsidan mot gården.

Det stora fönstret ska självklart vara mot sjön ☺

Nu när alla takbalkar är på plats kan man få en känsla för den höga takhöjd som det blir i vardagsrummet, det blir nog rätt så häftigt tror vi! 

Den första röda panelen har också kommit på plats och under den sitter en vit midjeplåt (syns inte pga ställningen).


Byggdag 1

I torsdags eftermiddag levererades lösvirket till huset och idag påbörjades byggandet av huset. Vid leverans ställde vi ut varningstrianglar på vägen åt båda håll och allt löpte på bra. Det tog några timmar att lasta av, omlastning från släpet skedde ett par gånger.Idag påbörjades som sagt byggandet av huset och det går med en rasande fart! Man kan redan se hur rummen kommer att bli och det känns fantastiskt bra! 

Långsidan mot sjön

Entrén blir från gårdsplanen

Långsidan från vägen

För tillfället pågår ställningsbygge och i morgon kommer en kran för att lyfta takbalkar och den långa limträbalken på plats. 

I går tog vi motorcyklarna till Dala-Järna för att titta på flyguppvisning,  en trevlig dag i trevligt sällskap. 


Avslutar detta inlägg med att berätta att vi i fredags återförenades med Elvis som blivit upphittad i byn Vallmora. Så härligt det var att få telefonsamtalet om att han hittats! Han var lite mager och hungrig men verkar ha klarat strapatserna bra i övrigt.  Väldigt kelig är han också. I dag, på väg upp till Valsan,  stannade jag till för att överlämna en liten blomma som tack.


Garaget nästan färdigt utvändigt! (mobilblogg )

Idag är det två veckor sedan garaget levererades och lika länge har vi haft "semester". Vi har jobbat med garagebygget varje dag med god hjälp den första tiden av barnen med respektive och Mikaels föräldrar, samt vår snälle granne med lastmaskin.  I dag blev taket klart då Mikael spikade fast nockpannorna och det som återstår utvändigt är lite dropplister ovan fönster och dörrar och en plåt vid vindskivorna samt foder runt porten. Det är som ni ser ett väldigt högt garage vi har byggt, högre än vad vi tänkt från början. På grund av de områdesbestämmelser som finns här så var alternativen att bygga ett smalare garage eller att höja väggarna och vi valde det senare.  Porten vi satt in är 3 x 3 meter och vi kan också nu köra in bussen, så det blev en bra lösning, även om det är lite likt en lada ☺ Huset, som levereras på fredag, är ännu lite högre, så tillsammans kommer byggnaderna att se proportionerliga ut tror jag.

Invändigt har den mesta av isolereingen på väggarna kommit på plats och isolering av tak har påbörjats. 


Det är för ovanlighetens skull en fantastisk sommardag och jag har tagit mig tid att läsa och sola lite på bryggan,  härligt! Mikael "pular" på med lite av varje och jag gjorde i ordning lite snabbmat så att också han fick ett litet avbrott.  Jag bjöd på tunnbrödrullar,  men vi fick lov att äta av lite innan de gick att rulla ihop 😃RSS 2.0