Garagebygge (mobilblogg)

Nu har vi avverkat tre dagar med garagebyggande och väggar, gavlar och takstolar är på plats. De höga väggarna (3,20 m) och bredden (7,20 m) har gett oss några utmaningar,  men tillsammans med Mikaels föräldrar, Elin, Joel,  Sebbe och en snäll granne med en baklastare så fick vi allt på plats till sist.Det blev i vanlig ordning lunchpaus i lusthuset och då fick vi besök av paddan "Prinsen" som bor under lillstugan ☺


Reningsverket på plats! (mobilblogg)

I fredags påbörjades arbetet med att lägga ner vårt mini reningsverk, och det blev just färdigt. Miljökontoret har ställt krav på rening som klarar " hög skyddsnivå " och de godkände inte en sluten tank. Vi kommer därför att ha en anordning för kemisk fällning, där doseringen sker i badrummet, och det slam som bildas avskiljs i en slamavskiljare på 4 m3. Vattnet pumpas sedan vidare till en tank där biologisk rening sker, en form av inbyggd markbädd. Denna anläggning renar vattnet till badvattenkvalitet. 


Annat som hänt sedan senaste inlägget är att garageplattan nu är klar, det skedde också i fredags då det var perfekta förhållanden för gjutning. Taktegel och hängrännor till garaget har levererats och på torsdag kommer troligtvis 
garaget. Den här veckan börjar vi också vår semester, även om jag ska jobba litegrann nu i början av veckan.  Känns skönt att få vara "ledig" ett tag!


I går tog vi tåget till Stockholm för att se AC/DC i Friends Arena. Det var en mäktig upplevelse som vi delade med våra barn och ytterligare 50 000 personer 😃Ena plattan gjuten

Förra veckan hade vi något av en värmebölja och våra markarbetare tyckte att alla tomter borde ha ett läge som vårt, där man kan svalka sig i sjön emellanåt. Det är bara att instämma, vi har en härlig tomt i Valsan! Det är riktigt skönt i vattnet och det har blivit ett dopp så gott som varje dag. Mitt i värmeböljan kom jag på att det kanske skulle gå att rädda den rhododendron som fick stryka på foten i samband med markarbete. Det verkar som den tagit sig trots en minst sagt tuff "återfödsel". Den låg ett dygn med avhuggna rötter och gropen som grävskopan enkelt gjorde fylldes inte som sig bör med speciell rododendronjord, järnrikt vatten från nya brunnen har den däremot fått i överflöd :-)  
 
 
 
Planen var att markarbetet där garaget ska stå skulle fortgå och kanterna för plattan sättas på plats, men på grund av en helt annan väderlek än förra veckan, dvs regn i MASSOR, som gjorde marken för mjuk så blev det inte mycket gjort på måndagen, förutom att armering på husplattan kom på plats. Gjutning av husplattan gjordes i tisdags. Garaget får gjutas på fredag istället, om vädrets makter tillåter.
 
 
 
Här kommer några bilder på hur plattan till huset växt fram den senaste veckan:
 
"Gropen" i isolereingen i mitten kommer att fyllas med extra mycket betong för att förstärka vid trappen där en pelare ska avlasta takbalken. Man ser tydligt var badrummet är. Det lilla plaströret som sticker upp i mitten av huset visar var luften till täljstenskaminen kommer in.
 
Slingorna till golvvärmen har lagts på plats. 
 
Armeringen har kommit på plats inför gjutning.
 
Mikael blöter på ett par gånger under kvällen för att motverka ev sprickbildning.
 
I går kväll gjorde vi ett litet ryck att, åter, stapla stockar efter trädfällning. Vi hade lagt dem för nära vägen och de fick sig därför en knuff med grävskopan då vägen breddades lite och de har legat som ett stort plockepinn. Nu har vi lagt dem lite längre in och det ser snyggt och prydligt ut igen :-)
 
 
 
 
I förra veckan fick våra två katter flytta med till Valsan. Elvis, som varit där förrut, kände sig genast som hemma och även Essie ser ut att trivas fint med kattlucka, möss att jaga och änder att smyga på. Tyvärr har vi inte sett till Elvis sedan natten till söndag. Det är inte likt honom att vara borta så här länge, men vi hoppas att han bara är ute på en upptäcktsfärd. Jag har satt upp ett anslag på anslagstavlan vid postlådorna i Valsan och håller tummarna att han mår bra och dyker upp igen. Vi saknar våran gosiga och sociala lilla katt!
 
 
 

RSS 2.0