Önskad leveransvecka: V 32

En stor del av dagen tillbringades hos Fiskarhedenvillan med att framförallt skräddarsy layouten av vårt nya kök. Vi känner oss jättenöjda med resultatet! Vi har bl.a. flyttat spisen till ett hörn och bytt ut ett av överskåpen till ett vitrinskåp med belysning. Skåpluckorna blir vita med lite struktur och en mörk laminatskiva. 3D skissen nedan ger en ganska bra bild av hur det kommer att se ut.
 

Vi planerar som ni ser att kakla hela köket och svängde därför förbi Kakelproffsen i Falun för att låta oss inspireras. För tillfället lutar det åt ett tegel i ljusgrått som heter Metalwood. Vi tror att det kaklet skulle bli riktigt snygg på de partier med mycket kakel, dvs vid spis och fläkt samt runt fönstret. Metalwood ser ut så här:
 
 
Efter "kökssittningen" var det dags att gå igenom husbeställningen och ange önskat leveransdatum. Så om allt flyter på som planerat sker husleveransen v 32. Det känns nästan lite overkligt... Rimlig inflyttningstid kan då bli i slutet av januari, dvs om nio månader. Det tycker vi blir helt okej!
 
I lördags kom Joel, Elin och Sebbe till Valsan och hjälpte till att köra ris, tömma stugan på möbler och förberedelser för att lättare kunna plocka ur fönsterna så småningom. Efter några timmars arbete grillade vi hamburgare till lunch. Tyvärr var vädret inte det allra bästa, men regnet väntade med att komma tills vi var klara för dagen. Tack för hjälpen för den här gången :-)
 
 
Sedan i fredags pumpar vi vatten ur vår nya brunn dygnet runt. Slangen var lite för kort för att nå ner till sjön, så vi fick skarva lite på slutet ("man tager vad man haver" :-). Det ska pumpa en vecka på det sättet för att skölja rent vattenvägarna och pumpgropen. Vi smakade just för första gången på vattnet, som ser klart och fint ut, och smakade ganska gott, men man kan känna en liten eftersmak av något. Vi gissar att det kan vara järn, men avvaktar analysresultat.
 
 
Valborgsmässoafton ska vi fira tillsammans med våra goda vänner Johan och Lotta och Micke och Carina. Det har blivit lite för långt mellan gångerna vi ses, så det ser vi verkligen fram emot!
 
 

Vi har tryck!

Nu har vi tryck i kranen :-) Den brunn som borrades för ett par veckor sedan har försetts med en pump och provisorisk kran. I morgon kopplar vi på en slang som leds ner till sjön och sedan ska det få flöda vatten i ca en vecka.
 
 
I dag har vi också, delvis, flyttat ut i "vävrummet" (det var tidigare Mikaels mormor Gretas vävrum, men vi har haft det som gästrum). Vi har flyttat ut kläder, sängkläder och TV:n. Vi har också flyttat ut mulltoan från stugan till ett utedass som vi gjort iordning invändigt, bla har vi återanvänt panelen från gamla bastun som var belägen i uthuset som ska rivas. Det nya utedasset är en koja som vi ska klä utvändigt med panel från huset så att den ser lite trevligare ut. Blir nog en liten bild på det längre fram gissar jag.
 
 
 
I går när vi kom upp till Valsan kunde vi inte åka ner med bilarna på gården eftersom Falu- Energi varit förbi och tagit ner de två, förhoppningsvis sista, granarna som de hjälpt oss att fälla. Bara att kavla upp ärmarna och hugga i. Vi har flera små timmerupplag på tomten nu med material till ved för flera år framöver. Ett av träden visade sig vara i dåligt skick, så det var nog bra att det fälldes innan det blåste omkull.
 
 
På lördag kommer förstärkning i form av Elin, Sebbe och Joel. Det ser vi fram emot!
 
 
 
 

Bollen är i rullning!

Jag trodde inte att vi skulle få något besked om bygglov idag, men kvart över fyra i em så fick vi ett mail om att byggnadsnämnden hade beviljat oss bygglov och strandskyddsdispens. Så skönt! Vi ringde genast vår säljare på Fiskarheden Villan och kom överens om en dag då vi ska gå igenom hela husbeställningen. Det är inte gjort i en handvändning utan kommer att ta en halv dag ungefär, men det ska bli så roligt! Vi är redan rätt säkra på vilka innerdörrar och braskamin som vi vill ha, men det återstår många stora val, bla kök och badrumsmöbler. Vissa val behöver vi dock inte bekymra oss om pga de områdesbestämmelser som finns, vi måste tex ha faluröd fasadfärg och rött lertegel på taket, men det hade vi nog å andra sidan ändå tänkt ha :-)
 
Vi har också kontaktat vår kontrollansvarig som ska boka in tekniskt samrådsmöte med kommunen. På det mötet går man bla igenom hur arbetet ska planeras och organiseras och man går igenom konstruktionsritningar. Vid det tekniska samrådet får man även startbesked, utan ett sådant får man inte påbörja arbetet.
 
Så här ser huset ut som vi kommer att bygga. Husmodellen heter Orren från början, men vår modell är ganska så modifierad:
 

Det är som ni kan se en öppen planlösning där vardagsrum och kök "flyter ihop". Vi har som ni också ser valt att ha en bastu inomhus, lite onödigt kanske någon tycker men Mikael är en riktig bastunarkoman så den kommer absolut utnyttjas, även om vi såklart också kommer att basta i den vedeldade bastun vid sjön. Inget slår det!
 
På den långa sidan av loftet kommer vi att ställa gästsängar och på loftet ovan kök tänker vi oss plats för skrivbord och bokhyllor etc. Vi har maxat ganska mycket med fönster mot sjön och också valt att sätta in två altandörrar som är helt i glas. Vi är ganska så säkra på att vi kommer att vilja bygga en inglasad altan mot sjösidan, men det kommer vi att vänta lite med och låta beslutet mogna fram lite hur den ska se ut. Det är ingen panik med det, vi har ju vårt fina lusthus. Utvändigt har jag har bara lagt upp bilder på de sidor av huset som vetter mot sjön och gården. Entrén kommer alltså liksom nu vara vänd mot gården.
 

Så nu är bollen definitivt i rullning! Vi har en lång lista med saker som ska göras innan vi ska riva (vilket vi kan göra tidigast om tre veckor när överklaganstiden gått ut), bl.a. ska vi montera ner kök, kamin och en massa annat. Vi kommer att få god hjälp av Joel, Sebbe och Elin så det ska nog gå relativt snabbt. Det största bekymret är vad vi ska göra av alla grejer och möbler, det blir till att lägga pussel med det utrymme som finns i verkstaden här i Valsan och så får vi nog köra hem en del till Borlänge så länge.
 
Så skönt att vi är i gång!
 
 
 
 

Vi jobbar på!

I förra veckan var brunnsborrarna här, så nu har vi en 50 meter djup brunn. I nästa vecka kommer pumpen och det sätts också dit en provisorisk kran direkt vid brunnen så att vi kan få tillgång till vatten på en gång. Det kommer att underlätta för alla de som kommer att tillbringa tid här på bygget framöver.
 
I väntan på bygglovet jobbar vi på med främst trädfällning. Även om granarna vi fällt har sett rätt glesa ut så är det mycket ris att ta hand om. Förutom granar så har vi fällt några alar, så nu har vi en rejäl hög med ris som vi måste köra bort. Vi har fortfarande en stor tall och en björk kvar att fälla nere vid lusthuset där avloppsanläggningen ska ner i backen, men det har blåst för mycket den här veckan för att ta de träden. Ytterligare ett par riktigt stora granar som växer intill vår väg ner till stugan väntar på fällning, men dom kommer Falu Energi och Vatten hit och fäller åt oss eftersom det finns en risk att de kan ramla över elledningen.
 
Granarna böjdes som pilbågar i blåsten, lite svårt att få med det på bild dock
 
Tallen och björken bakom rishögen fäller vi inom kort
 
Vi har bestämt att vi kommer att ta hjälp med rivningen av hus och uthus och har begärt in några offerter. Det vi ska göra själva är att plocka bort plåt, dörrar och fönster. För att uthuset ska gå att riva var det också nödvändigt att dela på byggnaderna, och det har Mikael gjort i dag. Jag bistod med lite handräckning och fanns till hands i fall något skulle gå galet, men det var ingen fara på taket :-)
 
På måndag har byggnadsnämnden möte och då kommer vi eventuellt att få vårt bygglov. Vi håller tummar och tår!
 
Avslutar med en bild på mig och Falcon (vet inte om det är helt bestämt att det är så han ska heta), en riktig liten sötnos som snart ska flytta hem till Elin och Sebbe.
 
 
 
 
 
 

I väntans tider...

Det var en evighet sedan jag skrev ett inlägg här på bloggen, men från och med nu kommer det att bli lite mer regelbundna uppdateringar. I morgon är det dags att jobba igen efter en skön påskledighet som jag och Mikael tillbringade med Åsa, Peder och Cissi i Sågbäcken. Vi hade några härliga dagar med sköna promenader, skotertur på fjället och motion i längdspåret. Som sig bör har vi också ätit och druckit gott :-) Våra barn har också haft en härlig påsk: Elin och Sebbe har också dom varit i fjällen, de var på bröllop i Sälen och Joel har firat påsken i New York där han är och hälsar på sin kompis Ebba.
 

Nu till anledningen av valet av rubrik och varför jag kommer att uppdatera bloggen lite oftare: För en tid sedan bestämde vi oss för att det var dags att riva den gamla stugan och uthusen vid vårt älskade Mysvik i Mellan-Valsan och bygga såväl ett nytt fritidshus som ett stort garage. Vi har träffat ett par "husbyggare" och fastnade för Fiskarheden Villan som vi har skrivit kontrakt med. Det känns riktigt bra! Skönt med en samarbetspartner som finns på hemmaplan. Vi har sökt bygglov men på grund av områdesbestämmelser där vi inte riktigt uppfyllde kraven har kommunen bett oss inkomma med en reviderad ansökan. Vi har därför haft en andra sittning med Fiskarheden som nu tar fram nya ritningar enligt mina och Mikaels önskemål, och den lösningen har vi redan stämt av med kommunen, så det ska inte bli några problem. Men "kvarnens hjul måste mala på" så ansökan ska åter ut till rågrannar (och det har jag lärt mig betyder de grannar som har tomtmark som gränsar till vår) så det dröjer ytterligare en tid innan vi får ett beslut. Det blir alltså inte det fritidshus vi tänkte oss från början, men det är nästan så att vi känner att det här blir ännu bättre. Det kommer att bli ett fritidshus med öppen planlösning där vardagsrum och kök vetter mot sjösidan, ett stort badrum och ett sovrum på sidan mot vägen. Vi kommer att ha högt i tak och få plats med ett loft där vi kan husera eventuella nattgäster :-)
 
Så snart vi får bygglov ska vi börja riva det gamla, men vi har redan gått igenom både hus och förråd och packat ett antal flyttkartonger samt kört ett par vändor till tippen med det som ska kastas. I vårt nya fritidshus ska det finnas vattenspolande toalett, så både ny brunn och ny avloppslösning ska anläggas. Brunnsborrarna kommer på onsdag, det ska bli spännande! För att få plats med husgrund och avlopp så måste vi ta ner ett gäng träd, vi har redan fällt ett par stora granar.
 

Så nu går vi i väntans tider, men vi rullar inte tummarna för det utan har ganska fullt upp. Vi ser med spänning fram emot allt som ska hända i år!
 
 
 

RSS 2.0