Kristaller på vift

Den här veckan har jag mått dåligt med huvudvärk från och till och yrsel. Så igår var jag till vårdcentralen och träffade en läkare som konstaterade att det var kristaller i vänster inneröra som fallit ur läge. Jag fick instruktioner för en övning som jag ska göra några gånger per dag och förhoppningsvis går yrseln över om några dagar. 

Igår fick vi också leverans av prima anläggningsjord från Tuna-Hästberg och idag har jag hjälpt Mikael att köra ut det sista av de 11 ton jord över grusbädden och vid svackorna vid reningsanläggningen,  han körde själv ute mesta redan igår. 
Nu har vi just kommit in efter en kvällsbastu. Innan bastun lät vi oss väl smaka av grillad fläskkotlett och rödvin (så då fick jag en anledning till yrsel i alla fall 😊 )


Ikväll tände vi ett ljus här i Valsan och det brinner för de som inte längre finns med oss här i jordelivet och särskilt för de som liksom oss älskade vårt paradis i Mysvik. Ljuset brinner lite extra för Mats och Greta, och Zitor. Vi saknar er!


Spackling och målning

I dag åkte vi upp till Valsan en sväng och hejade på våra målare. I helgen kördes material upp och för några dagar sedan började de spackla. I dag påbörjades även vitmålning av balkarna och i morgon beställs tapeterna. Det känns härligt att arbetet med ytskikt är igång 😃Den restade skivan till köksskåpen har ännu inte dykt upp och vi har heller inte fått besked om när kakling ska påbörjas, men vi hoppas att det inte ska dröja så länge.

Flitens lampa lyser

I början av den här veckan lyste flitens lampa skarpt i garaget.  Väggarna har målats färdigt och vägguttagen har kommit upp. Det blev riktigt fint och ännu finare blir det när taket målats, men det kan vi inte börja med förrän det försvunnit lite prylar. Så vi får vänta med taket tills huset är mer eller mindre klart invändigt. 


I tisdags fick vi besked att plattan torkat, så nu är huset redo för både kakling och tapetsering. En liten sanning med modifikation, eftersom den restade skivan till köksskåpen måste på plats och så ska kakelfirman hitta en lucka i sitt späckade schema, men det ska nog lösa sig.

Mikael åkte till Gotland i morse och i morgon ska han tävla i GGN (världens största endurotävling). Jag håller tummarna att det går bra trots att han inte på långa vägar tränat så mycket som han brukar inför årets tävling. 

I dag fick jag ett paket på posten.  Det var böcker som jag beställt från hemsidan "Blogg till Bok". Man kan inte redigera något,  så det blev lite knas med några sidbrytningar, men det spelar ingen större roll.  Jag är jättenöjd😊


Den här helgen går vi över till normaltid och får tillbaka den timme vi lånade ut inför sommaren, den tar jag tacksamt emot.  I kväll blir det inget gjort har jag bestämt utan jag planterar mig i soffan med hemgjord pizza och Netflix. 

Trevlig helg! 

Jag har bestämt mig

Nu har jag efter en del velande hit och dit bestämt mig för vilka tapeter vi ska ha. Jag har fått fria händer att välja men har såklart stämt av med Mikael. 
 
 
I hallen blir det denna:
 
I sovrummet denna:
 
Och i övriga huset (storstugan och loftet) blir det denna:
 
Som ni ser genomgående ganska diskreta och ljusa tapeter, men sovrumstapeten är lite mörkare än vad bilden visar. 
 
I helgen har vi jobbat på i garaget och fått mycket gjort. Mikael har spacklat, vi har slipat och även hunnit få dit glasfiberväv,  så nu är det målning av väggar som står på tur.
 
 
 
I huset sitter fuktmätare på plats i plattan i badrummet,  så i morgon kan vi få besked om det är tillräckligt torrt för att lägga på klinkersplattorna. Jag håller tummarna. 
 
Jag avrundade dagen med att byta ut de överblommade Margeriterna i mina fula krukor vid vägen till ljung. Sedan krattade jag löv i mängder medan Mikael bytte sadelöverdrag på hojen. Vi blev klara lagom till solnedgång. 
 
Nu ska vi ut och basta och tvätta av oss i vatten som vi värmer i en hink på det vedeldade bastuaggregatet,  funkar prima 😃
 
 

Det mesta på plats

Idag har nästan alla köksskåp kommit på plats. En lucka och en skiva som ska sitta under överskåpen är restat. I "hålet" ska vår diskmaskin in, fronten kommer att täckas med en lucka som ser ut som övriga köket och i hörnet kommer spisen att stå. 


Vi testade genast hur vinstället kommer att se ut, men här uppe i Valsan fanns än så länge bara ett par flaskor att fylla det med 😊. I vitrinskåpet är det glashyllor och belysning,  blir nog snyggt med "finglasen" där.


Kakelproffsen har ännu inte hunnit hit för fuktmätning. Enligt tidplanen ska fuktmätning ske v 44 men de ska försöka komma dessförinnan. 

Joel har just varit här och hämtat sopor, innan hann stack tittade han in i garaget. Han tyckte att Mikael, Sebbe och Peder gjort ett bra jobb med väggar och tak och det kan jag bara instämma i.  Det går fort fram på alla fronter just nu.

Den sista elbeställningen ska göras, så i kväll ska vi räkna vägguttag och lysknappar.  Val av tapeter ska också göras inom kort och det är inte det lättaste. Jag trodde jag hade bestämt mig,  men tar det "en vända till". Elin har lovat att vara smakråd i helgen. 

Vår ståtliga täljstenskamin står också färdig och det blev precis så bra som vi trodde! Den har ett extra stenmagasin på 70 kg och kommer säkerligen att klara av att värma upp hela huset även en kall vinterdag. 


Leveranser

Idag levererades det mesta av vad som återstod att levereras. Så nu är det fullt med saker i både hus och garage, men det mesta kommer nog på plats i veckan. 


Bastupanel, aggregat, tarkettgolv och badrumsskåp lastades in i garaget.  Tur att Mikael hann få upp gipsskivorna i taket under helgen. Idag kopplades luftvärmepumpen i garaget in så nu är där riktigt varmt och skönt.


I huset står köksskåp och täljstenskaminen. Mikael fick rycka in och spackla på väggen bakom kaminen eftersom den installeras i morgon. Ett hål för skorstenen har tagits upp i taket. Första köksskåpet på plats ☺

På måndag...

...levereras köket, det ska bli spännande att se det på plats. 

I nästa vecka kommer också Kakelproffsen för att göra fuktmätning. Vi håller tummarna dels för att plattan har torkat och att Kakelproffsen kan stuva om i sin planering och komna hit för plattsättning tidigare än vad som anges i tidplanen.  

Den här veckan har taken och taklister satts upp och huset är snart redo för tapetsering:


Mikaels syster Petra är på visit i Sverige och hon (och Mikaels föräldrar och Elin) var just förbi på ett besök för att kolla in bygget.  Petra tyckte liksom vi att huset blir jättefint 👍

Det är ingen solig dag i dag, men ändå en vacker höstdag.  Så här ser utsikten från vårt stora panoramafönster ut just nu, och sämre utsikt kan man ju ha 😃:


Mikael jobbar på i garaget, på agendan står uppsättning av gipsskivor i taket. Med hjälp av en klurig anordning som han fått låna flyter det på riktigt smidigt:


Det känns nästan lite overkligt att det är mindre än fem månader sedan vi började riva den gamla stugan och snart har vi ett nytt inflyttningsklart hus.

innertak

Idag blev alla väggar klara och innertaket i storstugan kom det upp. Det är vitlaserat,  takbalken och den bärande balken mitt i huset ska målas vita. Vi är jättenöjda med hur det ser ut! RSS 2.0