Vändpunkt i sikte!

Det är bara två och en halv vecka sedan vi fick rivningslov, det känns som mycket längre sedan faktiskt.
 
Förrådsbyggnaden försvann redan efter ett par dagar och nu är också huset i princip helt rivet. Återstår några golvbalkar och trappen samt några vändor till tippen. Mikael har jobbat på jättebra med god hjälp av sina föräldrar och våra barn med respektive. Själv har jag varit ute och "flängt" en hel del den senaste tiden (mc-kurs och diverse tjänsteresor) men i helgen som gått har även jag bidragit med mantimmar vid rivningsarbetet och snart är det dags att köra iväg den sista containern.
 
 
Stugan var till stor del isolerad med sågspån som vi öst och fyllt massvis med säckar med. Vi hade hoppats att vi skulle hitta en tidning under golvet och det gjorde vi också. Vi hittade en Borlänge Tidning från 1/7 -58 och Expressens VM-bilaga från 29/6 -58. Lite kul att se hur tiderna förändrats, idag hittar man inte längre reklam för cigaretter i dagstidningen och språkbruket ett annat.
 
Skorstenen svajade betänkligt då man kände på den, så vi tog det säkra före det osäkra och välte den. Den föll med en smäll och förhoppningsvis är det ok att lämna den som fyllnadsmaterial.
 
 
När vi plockade bort skivorna under taket vid farstukvisten fanns en hel del getingbon (tomma som tur var), här är en bild Elin och Mikael med dom största bona i handen :-)
 
Den fina skylten med namnet "Mysvik" ska vi naturligtvis spara och sätta upp igen på lämplig plats. På baksidan kunde man läsa att en omröstning hållits pingstdagen 1972 för att döpa paradiset i Mellan-Valsan. Sexton namnförslag inkom och Mikaels mamma vann 25 kr för det vinnande bidraget "Mysvik"  :-)

Rivningsarbetet har pågått i drygt två veckor, men förberedelserna påbörjades tidigare med träfällning och flytt av röken. Så här såg det ut i mars:
 
Och så här ser det ut nu:

Nu har vi en vändpunkt i sikte, snart ska det byggas istället för att rivas. Men dessförinnan blir det några veckor där vi får tid att varva ner lite grann, det behövs känner jag!
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Campingliv

I går fick vi containern tömd och tanken var att vi skulle göra ett rejält ryck med att börja riva stugan i dag med hjälp av Mikaels föräldrar och Elin och Sebbe. Men vi är förkylda båda två, speciellt Mikael som har åkt på en dunderförkylning och varit hemma från jobbet några dagar, så vi fick lov att ställa in. Elin och Sebbe ringde just och erbjöd sig att komma i morgon och köra på lite på egen hand och det tackar vi inte nej till. Stugan är nu helt tömd på vitvaror och köksskåp och alla fönster och dörrar har plockats ut. Däremot är så gott som alla väggar som ska rivas ytterväggar, eftersom stugan byggts ut i omgångar sedan 1950-talet.
 

Vi har ställt ut dusch och varmvattenberedaren nere vid bastun och för tillfället är det sjövatten som kommer ur kranen, i nästa vecka ska vi inhandla en lång vattenslang och koppla på brunnsvattnet. Så nu lever vi lite campingliv i lyxformat. Vi har kyl, frys och mikro i gästrummet och trivs förvånansvärt bra med detta "compact living". Att somna och vakna med sjön utanför fönstret i denna härliga årstid vi nu befinner oss i är fantastiskt!
 
I morgon åker jag till Älvdalen på avrostningskurs för tjejer i SMC:s regi hela helgen. Det ska bli jätteskoj! Förutom jag och Lotta så är det tre tjejer till (som jag inte träffat) som ska ta sällskap och jag ansluter då de passerar här i Valsan.

I morgon fyller också Mikael år, men eftersom jag sticker iväg vid lunch så har vi bestämt att skjuta upp firandet till nästa helg och "slå två flugor i en smäll" eftersom också jag fyller år snart.
 
Ha det bra!
 
 
 

One down one to go!

I helgen rev vi förrådsbyggnaden. Vi fick behövlig hjälp av Åsa & Peder och Elin & Sebbe, Joel den stackaren låg hemma sjuk. Förrådsbyggnaden var lite lurig att riva eftersom två av rummen (bastun och gästrummet) även var klädda med plåt. Vi gissar att dessa utrymmen en gång i tiden varit fristående byggnader som sedan byggts ihop till en större förrådsbyggnad, även om Mikaels mamma inte minns det på det viset :-) Hur som helst så blev det lite besvärligare men det gick ändå förvånansvärt snabbt att riva. Vi använde oss av tigersåg, motorsåg, kofot och armstyrka vid rivningen.
 
Förrådsbyggnaden rev vi i princip på lördagen (bara dasset stod kvar till på söndag). På söndagen tog vi oss an köksskåp och garderober samt innerdörrar och monterade ner luftvärmepumpen i huset. Åsa & Peder körde ett par vändor till tippen med en del plåt och isolering, skönt att få iväg det på en gång. Vissa plåtar spar vi eller säljer, de blir perfekta att täcka ved med.
 
Vi fick också en 35 m3 container levererad på lördag förmiddag. Den var rejält stor men vi lyckades fylla den till brädden innan helgen var slut. Nu ska den tömmas innan vi tar oss an rivningen av huset.
 
Det blev även en hel del säckar med gammal isolering, eller egentligen gamla musbon. Muslortar och solrosfrön i massor. Som tur var såg jag bara ett mumifierat muslik, jag var faktiskt inställd på fler...
 
Arrack satt på första parkett som åskådare :-)
 
Fikapaus :-)

Före och efter :-)

Jag har läst ganska många husbyggarbloggar på sista tiden och kom på att det faktiskt kan finnas någon där ute som skulle tycka det var lika skoj att läsa om vårat bygge som jag tycker det är att läsa om andras. Så från och med i dag så finns det en länk från vibyggerhus.se till min blogg, så jag passar på att hälsa eventuella nya läsare välkomna :-)
 
 
 
 
 
 

Beslut om startbesked!

 
I går var vi på tekniskt samrådsmöte på byggnadskontoret där vi gick igenom arbetets planering och organisation, det pratades barnsäkerhet och brandskydd och vi kom överens om när kommunen tillsammans med vår kontrollansvarig ska göra platsbesök. Vi stämde av tidsplanen som ser ut så här:
 
V 25-27     Markarbeten och gjutning av plattor (hus + garage)
V 30          Leverans av garage
V 32          Leverans av huset
V 34/35     Arbetsplatsbesök (byggnadskontoret + vår kontrollansvarig)
 
Mötet avslutades med att vi fick startbesked, så nu får vi formellt sätta igång med att riva och bygga nytt. Mikael tog startbeskedet genast "på orden" och påbörjade arbetet med att plocka ner plåtar från förrådstaket. Eftersom det är flera veckor kvar innan markarbetet ska starta så har vi ändrat oss angående att ta hjälp av en entreprenör med rivningen och planerar nu att istället riva både förrådsbyggnad och hus på egen hand. Så vi kanske hör av oss snart till alla er som erbjudit en hjälpande hand :-)
 
Vi ska försöka få hit en container för träavfallet
 
"Utedass i det fria"
 
Önskar alla en trevlig helg!
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0